Pazar, Mayıs 26, 2019

İnsan, Medenî Cesaret Sahibi Olmalı

İslam Gemici - Serbest Gazeteci (Freelance Journalist)

Refah seviyesi yüksek toplumları diğer halk kitlelerinden ayıran hususiyetler vardır. Bunlardan en başta sayabileceklerimizden ikisi "medenî cesaret ve toplumsal dayanışma"dır. Medenî cesareti olmayan şahıslar, karşılaştıkları sıradışı hadiseler karşısında hakkını aramak ya da problemi çözmek yerine, kabuğuna çekilmeyi ve gözden ırak durmayı tercih ederler. Hâlbuki kendine güveni yüksek olan fertlerden oluşan toplumlarda, kişiler ister devlete isterse de başkalarına karşı olan anlaşmazlık durumlarında haklarını arayıp, mücadele ederler.

"Berlin'de Tek Başına - Alone in Berlin" adlı filmi seyrettiniz mi? 2016 Avrupa yapımı (Almanya, İngiltere, Fransa) bu sinema eserinin karamsar bir atmosfere sahip olması, memleketimizdeki film dağıtım şirketlerinin ilgisini çekmemesi için yeterli sebeptir. Bu yüzden de Emma Thompson, Brendan Gleeson ve Daniel Brühl'ün başrolünde yer aldığı filme ancak internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Vincent Perez’in yönetmenliğini yaptığı filmde; genç yaştaki tek çocuklarını askere gönderen ve sonra da İkinci Dünya Savaşı muharebelerinde ölmesi üzerine, en büyük suçlu olarak gördükleri Hitler'e karşı mücadele eden bir anne-babanın hikâyesi anlatılıyor.

Üzüntüden kahrolan ve ne yapacaklarını bilemeyen bu ebeveyn, satın aldıkları kartpostalların arkasına Adolf Hitler'in yaptığı yanlışları ve günahları yazarak, Berlin'deki kalabalık binaların merdivenlerine, insanların yukarı çıkarken görebilecekleri şekilde yerleştiriyorlar. Öylesine bir mücadele ki, Nemrut'un ateşini söndürmek için ağzıyla su taşıyan karıncanın öyküsüne çok benziyor.

Yine medenî cesareti ve mücadele azmi yüksek bir annenin hikâyesi de "Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri - Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" filminde anlatılıyor. Yönetmenliğini Martin McDonagh'ın yaptığı 2017 Amerikan yapımı filmin başrollerinde Frances McDormand, Woody Harrelson ve Sam Rockwell kelimenin tam mânâsıyla "döktürüyorlar". 7-8 ay önce kızına tecavüz edilerek öldürülen bir annenin, katilin bulunması için verdiği amansız mücadelenin anlatıldığı film ders niteliğinde... İrlandalı yönetmen, Amerikan toplumunu ciğerine kadar tahlil etmiş ve yaptığı analizin sonuçlarını hem senaryoya hem de filme çok nefis biçimde yansıtmış.

Aşk ve komedi filmlerinden başka birşeyin yapılmadığı ülkemizde, sinemacıların gözüne sokulacak kadar kaliteli bir film nasıl yapılırsa, Martin McDonagh da işte öyle bir film yapmış. Zaten seyirci yorumlarını okuduğumda ne çeşit bir filmle karşılaşacağımı az çok tahmin etmiştim. Yanılmadım da... Öncelikle şunu söylemek isterim: 3 tane reklam tabelasından bir film nasıl yapılır, hikâye ilerledikçe de konunun bütünlüğü bozulmadan ve değişerek başka mecralara nasıl akar, şahit oluyoruz. Öte yandan boş yere konuşmaların olmadığı ve her diyalogun senaryonun akışına nasıl olumlu katkı yaptığını görüp, izleyici olarak merakımız her geçen dakika artıyor. Sonra da filmin başlangıç noktasıyla bittiği yer arasındaki büyük farklılık... Seyirci olarak böylesine farklı bir finalle... Devamı için tıklayın:
https://www.alemihaber.com/yazar/islam-gemici/meden-cesaret-sahibi-olmali_275

***********************

Trois panneaux publicitaires à Ebbing Out, Missouri - Trois panneaux extérieurs à Ebbing, Missouri Eb raconte l’histoire d’une mère qui a beaucoup de courage et de détermination pour se battre. Frances McDormand, avec Woody Harrelson et Sam Rockwell, avec Martin McDonagh dans le film américain 2017. Un film sur une mère violée et sa fille violée il y a plusieurs mois explique le grand combat qu’il a dû subir pour le meurtrier.Le réalisateur irlandais a très bien analysé la société américaine et a très bien reflété les résultats de son analyse, tant pour le scénario que pour le film.

J'avais déjà deviné le type de film que je rencontrerais en lisant les pensées du public sur le film. Je ne me trompe pas ... Tout d'abord, je voudrais dire: comment faire un film à partir de 3 panneaux publicitaires, au fur et à mesure que l'histoire avance, l'intégrité du sujet est modifiée et comment d'autres histoires sont ajoutées au film, un très bon exemple. D'autre part, lorsque nous constatons qu'il n'y a pas de discours vide et que chaque dialogue apporte une contribution positive au déroulement du scénario, notre intérêt en tant que spectateur augmente chaque minute. Ensuite, la grande différence entre où le film se termine avec le point de départ ...

*

ثلاثة لوحات إعلانية في Ebbing Out ، ميسوري - تحكي ثلاثة لوحات إعلانية خارج Ebbing ، Missouri Eb قصة الأم التي تتمتع بمستوى عالٍ من الشجاعة المدنية والتصميم على القتال. فرانسيس ماكدورمان ، بطولة وودي هارلسون وسام روكويل ، بطولة مارتن ماكدونا في الفيلم الأمريكي 2017. فيلم عن أم تعرضت للاغتصاب وابنتها تعرضت للاغتصاب قبل عدة أشهر وشرح الصراع الكبير الذي واجهته على القاتل.

لقد خمنت بالفعل نوع الفيلم الذي سأواجهه عندما قرأت أفكار الجمهور حول الفيلم. أنا لست مخطئًا ... أولاً وقبل كل شيء ، أود أن أقول: كيفية عمل فيلم من 3 علامات إعلانية ، مع تقدم القصة ، يتم تغيير سلامة الموضوع وكيف تتم إضافة قصص أخرى إلى الفيلم ، مثال جيد جدًا. من ناحية أخرى ، عندما نرى أنه لا يوجد خطاب فارغ وأن كل حوار يقدم مساهمة إيجابية في تدفق السيناريو ، فإن اهتمامنا كمشاهد يزداد كل دقيقة. ثم الفرق الكبير بين أين ينتهي الفيلم بنقطة البداية ...

*

Drei Werbetafeln bei Ebbing Out, Missouri - Drei Werbetafeln bei Ebbing, Missouri Eb, erzählt die Geschichte einer Mutter, die ein hohes Maß an Zivilcourage und Entschlossenheit im Kampf hat. Frances McDormand mit Woody Harrelson und Sam Rockwell mit Martin McDonagh im amerikanischen Film 2017. Eine Mutter, die das Mädchen ein paar Monate vergewaltigt vor, nachdem er, der Mörder des Films wurde getötet größeren Kampf zu bestehen, ein Tutorial ... Irish Direktor, die amerikanische Gesellschaft ist sehr gut Assay Fleisch und sowohl auf die Ergebnisse seiner Analyse und Szenario Film sehr schöne Art und Weise reflektiert.

Ich hatte bereits erraten, auf welche Art von Film ich stoßen würde, wenn ich die Gedanken des Publikums über den Film las. ... Zunächst einmal mag ich sagen, dass ich in Fehlern: 3 Einheiten, wie ein Film von Werbeschildern gemacht wird, schreitet die Geschichte zu verderben und wie die Integrität des Gegenstandes anderer Geschichten Wechsel zu dem Film hinzugefügt werden, ein sehr gutes Beispiel. Wenn wir jedoch feststellen, dass es keine leere Sprache gibt und jeder Dialog einen positiven Beitrag zum Ablauf des Szenarios leistet, steigt unser Interesse als Zuschauer mit jeder Minute. Dann der große Unterschied, wo der Film mit dem Ausgangspunkt endet ...

*

Три рекламных щита в Эббинге, Миссури - Три рекламных щита вне Эббинга, Миссури Эб рассказывает историю матери, обладающей высоким гражданским мужеством и решимостью сражаться. Фрэнсис МакДорманд в главной роли Вуди Харрельсон и Сэм Роквелл в главной роли Мартин МакДонах в американском фильме 2017 года. Фильм о матери, которая была изнасилована, а ее дочь изнасилована несколько месяцев назад и рассказала о той большой борьбе, которую она имела за убийцу. Ирландский режиссер очень хорошо проанализировал американское общество и очень хорошо отразил результаты своего анализа как в сценарии, так и в фильме.

Я уже догадывался, с каким фильмом я столкнусь, когда буду читать мысли зрителей о фильме. Я не ошибаюсь ... Прежде всего, я хотел бы сказать: как сделать фильм из 3 рекламных знаков, по мере развития сюжета, меняется целостность сюжета и как другие истории добавляются в фильм, очень хороший пример. С другой стороны, когда мы видим, что нет пустой речи, и каждый диалог вносит положительный вклад в ход сценария, наш интерес как зрителя возрастает с каждой минутой. Тогда большая разница между тем, где фильм заканчивается отправной точкой ...

*

Three Billboards at Ebbing Out, tells the story of a mother who has a high level of civil courage and determination to fight. Frances McDormand, starring Woody Harrelson and Sam Rockwell, starring Martin McDonagh in the 2017 American film. A film about a mother who had been raped and her daughter raped several months ago and explained the great struggle it had for the murderer. The Irish director analyzed the American society very well and reflected the results of his analysis very well to both the script and the film.

I had already guessed what kind of film I would encounter when I read the audience's thoughts about the film. I'm not mistaken ... First of all, I would like to say: how to make a movie from 3 advertising signs, as the story progresses, the integrity of the subject is changed and how other stories are added to the film, a very good example. On the other hand, when we see that there is no empty speech and every dialogue makes a positive contribution to the flow of the scenario, our interest as a viewer is increasing every passing minute. Then the big difference between where the film ends with the starting point ...

Hiç yorum yok:

Steven Spielberg Sineması

Yeni bir belgesel film seyretmeye başladım: 2018 yılı yapımı, James Cameron's Story of Science Fiction (James Cameron'dan Bilim K...