Pazar, Mayıs 19, 2019

Mahmut Çetin İle Röportaj Yaptım

Çetin: "Üstseçkinlerin sosyolojisini yakalamaya çalışıyorum."

ABD’de Biyografi Enstitüsü, Almanya’da Dünya Biyografi Arşivi var. Almanya’daki Dünya Biyografi Arşivi’nin Türk Biyografi Arşivi bölümünde 65 bin kişinin biyografisi kayıtlı olarak bulunmaktadır.

1989 yılının son günleriydi tanıştım Mahmut Çetin ile... Üstünde siyah-beyaz renklerde oduncu gömlek ve yüzünde kocaman bir tebessüm vardı. "Türkiye Edebiyat Dergisi" projesi üzerinde beraber aylarca çalıştık, sonunda bir de deneme sayısı çıkardık fakat devamı gelmedi. Geceli gündüzlü yapılan dergi çalışmaları esnasında Mahmut Çetin’in müthiş bir arşivci ve biyografi meraklısı olduğunu da öğrendim. Sonra yıllarca onunla birlikte güzel işler yapmak için gayret gösterdim. "Biyografi Analiz" dergisinin yayımlanması için gösterdiği inat ve dirence yakından şahit oldum. Türkiye’deki az sayıdaki biyografi yazarı ve kökenbilimciden biri olan araştırmacı-yazar Mahmut Çetin ile soybilim çalışmaları üzerine konuştum.

Röportaj: İslam Gemici

- Arşivcilik, köken araştırmaları ve biyografi yazarlığı deyince, aklımıza hemen Mahmut Çetin geliyor.

- Biyografi, Türkçe söyleyişle yaşamöyküsü, çok geniş bir disiplin. Hayatta gördüğümüz her şey ya konudur ya da biyografi... Türkçe ders kitaplarının söylediği gibi biyografi edebî bir tür değildir!

- Ders kitapları edebî bir tür mü diyor biyografi için?

- Ne yazık ki ders kitaplarımız bir delinin kuyuya attığı taşları çıkarmaya çalışıyor.

- Tekrar sizin çalışmalarınıza dönersek...

- Evet! Biyografi okyanusunda biz de kendimizce bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. www.biyografi.net internet sitesi, Biyografi Kitabı, Biyografi Analiz dergisi, Portreler adlı televizyon programı, Boğaz’daki Aşiret ve diğer şecere kitapları… Mahmut Çetin yapmaya çalıştıklarıyla, yapamadıklarıyla sıradan bir insan... Standart biyografimiz internetten bulunabilir. Biz kısaca bu işlerle uğraşan bir insanız.

- Bu konulara nasıl merak saldınız? Çünkü bizim toplumumuzda şecere araştırması yapmak pek ilgi çekmez.

- Evet, Türkler’de şecere merakı yok. Araplar’da yaygın. Kürtler’de de Araplar’dan etkilenerek kabile asabiyesi var. İlginçtir, Türkler’de bu merak yok. Yüce Allah’ın kulu olmak Türkler’e yetiyor herhalde. Benim şecere-aile tarihi çalışmalarım, diğer ilgilerimle birlikte yürüyen bir ilgi idi. Ancak arşivci...
https://www.alemihaber.com/onuncusite/haber/mahmut-cetin-ustseckinlerin-sosyolojisini-yakalamaya-calisiyorum-47889

*****************

Ich traf Mahmoud Çetin 1989... Er hatte ein schwarz-weißes holzhemd und ein großes lächeln im Gesicht. Wir arbeiteten monatelang zusammen und ich erfuhr, dass Mahmut Çetin ein großartiger Archivar und Biograf war. Dann arbeiteten wir zusammen, um die Zeitschrift "biographical analysis"zu veröffentlichen. Ich Sprach mit dem Forscher-Schriftsteller Mahmut Çetin, einer der wenigen Biografen und Urheber in der Türkei, über biografiestudien.

*

قابلت محمود تشيتين في عام 1989... كان لديه قميص خشبي أبيض وأسود وابتسامه كبيره على وجهه عملنا معا لأشهر ، وعلمت أن محمود سيتين كان أمين أرشيف عظيم وكاتب سيرة. ثم عملنا معا لنشر مجلة "تحليل السيرة الذاتية". وتحدثت مع الباحث-الكاتب محمود سيتين ، وهو أحد علماء الأحياء والأصليين القلائل في تركيا ، عن دراسات السيرة الذاتية.

*

I met Mahmoud Çetin in 1989... He had a black-and-white wooden shirt and a big smile on his face. We worked together for months, and I learned that Mahmut Çetin was a great archivist and biographer. Then we worked together to publish the journal "biographical analysis". I spoke with researcher-writer Mahmut Çetin, who is one of the few biographists and originists in Turkey, on biography studies.

*

من محمود چتین را در 1989 ملاقات کردم... او یک پیراهن چوبی سیاه و سفید و یک لبخند بزرگ بر روی صورت خود داشت. ما ماه ها با هم کار کردیم و متوجه شدم که محمود ستین یک متخصص بزرگ و بیوگرافی بود. سپس ما با هم کار می کرد به انتشار مجله "تجزیه و تحلیل زندگینامه". من با صحبت پژوهشگر-نویسنده Mahmut Çetin که یکی از چند biographists و originists در ترکیه, زندگینامه مطالعات.

*

Я встретил Махмуда Четина в 1989 году... У него была рубашка дровосека в черно-белом цвете и огромная улыбка на лице. Мы работали вместе несколько месяцев, и во время этих исследований я узнал, что Махмут Цетин был потрясающим архивистом и энтузиастом биографии. Затем мы вместе приложили усилия для публикации журнала "биография анализ". Я поговорил с исследователем-писателем Махмудом Четином, одним из немногих биография-писателей и историков в Турции.

*

J'ai rencontré Mahmoud Çetin en 1989... Il avait une chemise en bois noir et blanc et un grand sourire sur son visage. Nous avons travaillé ensemble pendant des mois, et J'ai appris que Mahmut Çetin était un grand archiviste et biographe. Puis nous avons travaillé ensemble pour publier la revue "biographical analysis". J'ai parlé avec le chercheur-écrivain Mahmut Çetin, qui est l'un des rares biographistes et des originistes en Turquie, sur les études biographiques.

Hiç yorum yok:

Steven Spielberg Sineması

Yeni bir belgesel film seyretmeye başladım: 2018 yılı yapımı, James Cameron's Story of Science Fiction (James Cameron'dan Bilim K...